Hyvien väestösuhteiden sauna

 

Sauna on tärkeä osa suomalaista kulttuuria. Se on paikka rentoutumiselle ja yhdessäololle. Saunassa kaikki ovat tasa-arvoisia, mikä tekee siitä hyvän paikan keskustelulle. Vaikka sauna kuuluu suomalaiseen perinteeseen, kaikilla ei ole mahdollisuutta saunoa. Joillekin saunakulttuuri voi olla vieras, tai saunaseuraa ei ole. Sauna on hyväntahtoisen keskustelun paikka, joka voi olla edistämässä erilaisten ihmisten rauhanomaista ja dialogista yhdessäoloa polarisoituvassa yhteiskunnassa. Yleisillä saunoilla on tärkeä rooli yhteisöllisyyden ja osallisuuden lisäämisessä.

 

Hyvien väestösuhteiden sauna -projektissa syvennämme ymmärrystämme saavutettavammasta suomalaisesta saunakulttuurista eritaustaisten naisten näkökulmasta ja selvitämme, millainen on hyviä väestösuhteita edistävä sauna. Haluamme myös tutustuttaa maahanmuuttajataustaisia naisia yleisiin saunoihin ja lisätä asenteiden muutosta niin, että eri taustoista tulevilla on turvallista saunoa yhdessä ja erikseen. Uskomme, että yleisillä saunoilla voi olla nykyistä paljon suurempi merkitys yhteiskunnallisen osallisuuden, kotoutumisen ja siten hyvien väestösuhteiden edistämisessä.

Järjestämme hankkeessa saunatyöpajan yhdessä Swim Power ja Elämäni kunnossa -hankkeen naisten ja Seurasauna ry:n naispuolisten saunaharrastajien kanssa legendaarisessa Kotiharjun saunassa Helsingissä.

Yhteisen saunatuokion tavoitteena on keskustella siitä miten suomalainen sauna voisi edistää hyviä väestösuhteita sekä tutustuttaa yhdessä Seurasauna ry:n saunakummien kanssa maahanmuuttajataustaisia naisia suomalaiseen saunakulttuuriin ja yleisiin saunoihin, niin että heidän olisi helpompaa käyttää niitä itsenäisesti jatkossa. Saunatyöpajasta kootaan yhteenveto, jonka tuloksia esitellään Hyvien väestösuhteiden seminaarissa Hämeenlinnassa keväällä 2025.

Monaliikun lisäksi mukana on Seurasauna ry sekä osallistavaan kaupunkisuunnitteluun erikoistunut FEMMA Planning Oy.

Hyvien väestösuhteiden sauna toteutetaan Hyvät väestösuhteet -hankkeen ostopalvelurahalla osana alueellista toimintasuunnitelmaa. Tavoitteena on vuorovaikutuksen ja yhteiskunnallisen osallisuuden lisääminen.