Monaliiku: työnantaja ja tukijärjestelmä maahanmuuttajanaisille Suomessa

4.11.2024

Claudia Nystrand, Helsinki

 

Romaniasta Suomeen 20 vuotta sitten muuttaneena maahanmuuttajana minulla on omakohtaista kokemusta valtavista haasteista, joita uuteen maahan sopeutuminen tuo mukanaan, erityisesti työelämään siirtymisen osalta. Työpaikan löytäminen vieraasta maasta voi olla pelottavaa, sillä kielimuuri, erilainen työkulttuuri ja verkostojen puute vaikeuttavat sitä tukijärjestelmänä myös työnantajana, joka avaa maahanmuuttajanaisille ovia integroitua suomalaiseen työelämään.                                                 

Monaliiku on ollut tärkeä työnantaja maahanmuuttajanaisille tarjoten heille paitsi työpaikkoja, myös mahdollisuuksia kasvuun, kehitykseen ja voimaantumiseen. Työllistyminen on tehokas kotoutumisen väline, sillä se antaa yksilöille mahdollisuuden saada itseluottamusta, rakentaa verkostoja ja osallistua yhteiskunnan toimintaan. Tarjoamalla palkkatyötä ja harjoittelupaikkoja Monaliiku luo ympäristön, jossa naiset voivat harjoitella suomen kieltä luonnollisessa ympäristössä, saada syvemmän käsityksen suomalaisten työpaikkojen toiminnasta ja kehittää IT-taitojaan, jotka ovat nykyään välttämättömiä useimmilla aloilla.

Omalla matkallani Monaliikun toimitusjohtajana olen joutunut oppimaan paljon, oli kyse sitten henkilöstöhallinnosta, taloudesta, strategisesta suunnittelusta tai muusta. Tämä oppimisprosessi ei ole ollut helppo, mutta se on ollut palkitseva. Monaliikun avulla olen pystynyt tarjoamaan samanlaisia mahdollisuuksia myös monille muille naisille, jotka minun laillani ovat aloittaneet siirtolaisina etsien paikkaansa suomalaisessa yhteiskunnassa. Mahdollisuus työskennellä, oppia ja kasvaa Monaliikun kaltaisessa organisaatiossa voi olla monille elämää muuttava.

Tähän mennessä Monaliiku on oppisopimuskoulutuksen kautta tukenut tai on parhaillaan tu kemassa seitsemää naista kouluttajiksi tai liiketalouden ammattilaisiksi ja tukenut heitä hankkimaan tarvittavat taidot ja pätevyydet vakituisen työpaikan saamiseksi Suomessa. Lisäksi ainakin 22 naista on palkattu palkkatukiohjelman kautta, jonka avulla työnantajien on helpompi palkata henkilöitä, joilla on vähemmän kokemusta tai jotka tarvitsevat mahdollisuuden todistaa kykynsä työmarkkinoilla. Tämän lisäksi lukuisat naiset ovat saaneet arvokasta työkokemusta työkokeilun kautta, ja Monaliiku on ottanut monia opiskelijoita harjoitteluun tarjoten heille tukevan väylän työelämään.

Lisäksi olemme olleet mukana STEA Paikka auki -ohjelmassa, joka on auttanut monia nuoria löytämään jalansijansa työelämässä. Paikka aukin kaltaiset ohjelmat ovat ratkaisevan tärkeitä tuen tarjoamisessa nuorille ja haavoittuvassa asemassa oleville ryhmille, joiden jäsenten saattaisi muuten olla vaikeaa saada työtä. Uskomme, että tällaiset palkkaustuet ovat välttämättömiä mahdollisuuksien luomiseksi työmarkkinoiden marginaalissa oleville.

Vaikka työllistymis- ja koulutusmahdollisuuksien tarjoaminen maahanmuuttajanaisille ja -nuorille merkitsee huomattavaa lisätyötä mentoroinnin, ohjauksen ja hallinnollisen tuen muodossa, sen pitkän aikavälin hyödyt ovat paljon suuremmat kuin tämä vaivannäkö. Monaliiku on monille maahanmuuttajanaisille ensimmäinen paikka, jossa he tuntevat olevansa todella nähtyjä ja tuettuja omalla työmatkallaan. Kyse ei ole vain työpaikasta vaan ympäristöstä, jossa he voivat oppia, osallistua ja tuntea olevansa voimaantuneita ottamaan seuraavat askeleensa eteenpäin.

Työnantajana Monaliiku on sitoutunut luomaan väyliä naisille ja nuorille, joilla on lisähaasteita päästä työelämään. Tarjoamalla työpaikkoja esimerkiksi palkkatuki-, työkokeilu- ja Paikka auki -ohjelmissa autamme poistamaan esteitä ja luomaan osallistavan, kannustavan työpaikan, jossa maahanmuuttajanaiset ja -nuoret voivat menestyä. Tällä työllä Monaliiku ei ainoastaan edistä yksilön kasvua, vaan osallistuu laajempaan pyrkimykseen rakentaa monimuotoisempaa, osallistavampaa ja tasa-arvoisempaa suomalaista yhteiskuntaa.